Werkplaats

Tellerwerk beschikt over een goed ingerichte werkplaats welke voorzien is van een instrumentmakers draai- en (iets te grote) freesbank. Daarnaast is een grote 20 tons pers noodzakelijk voor ondermeer het persen van randen. Mallen zijn voor diverse merken randen aangemaakt. Dit alles voorziet in de mogelijkheden om delen in eigen beheer aan te maken.

Mallen

Op de foto zijn diverse forceer-pons en knipmallen te zien. De eerste soort wordt gebruikt voor het openen en sluiten van de randen. Hiermede kunnen tellerranden geopend worden zonder dat deze beschadigen en in omgekeerde volgorde weer gesloten worden. Nieuwe randen worden op gelijke wijze worden gefelst. Met de forceermallen worden worden middels het persen van vlakke messing plaat tot een look a like van bestaande randen gemaakt. Eenmaal gereed gaat dit halfabricaat naar de chromer voor het aanbrengen van een dun chroomlaagje. Voor de Nippon Denso tellers worden rvs platen tot een forceerrand gefelst en geknipt. Verder bestaat de mogelijkheid om de sierranden van rvs te maken.

Draaibank

Met de draaibank worden in combinatie met de forceermallen de randen om de klokken gefelst. Een precies karweitje welke enig “gevoel” vereist om de chroomranden niet onnodig te beschadigen. Verder wordt de draaibank gebruikt voor het op maat snijden van de glazen. Op deze wijze kunnen glazen nauwkeurig op de juiste diameter gesneden worden. Ook dit werk vereist enige voorzichtigheid.
Voorts wordt de draai- of freesbank in combinatie met een verdeel inrichting gebruikt voor het maken van kleine tandwieltjes. Dit laatste meestal voor het aanmaken van een defect tandwiel voor de nog oudere en prachtige chronometric uurwerken. Modulefrezen maken deel uit van het assortiment gereedschap.

Huizen opknappen

Afhankelijk van de soort teller worden huizen met verf gestript en na een hechtlaag binnen- en van buiten van nieuwe lak voorzien. Smiths tellers zijn wit met een zeegroen vlak van binnen en zwart glanzend van buiten. De Nippon Denso kent een binnen- en buitenhuis, veelal na schadeherstel eveneens voorzien van de kleuren zeegroen, wit en zwart glanzend aan de buitenzijde.

 

Het binnenwerk. Na de demontage van het binnenwerk worden de delen gereinigd, gecontroleerd op beschadiging, gemonteerd met diverse vetsoorten, gelang de functie.  Het herstel van de naalddemping vergt extra aandacht, dit eveneens met een speciale hiervoor geschikte vetsoort aangebracht in het juiste volume. Na montage wordt de teller op functie getest, borglak aangebracht en wordt het uurwerk terug geplaatst. Nieuwe rubbers zijn veelal noodzakelijk. Uurwerken met klinkverbindingen vragen meer aandacht omdat de klinkverbindingen vervangen moeten worden door schroeven. Uitboren en schroefdraden aanbrengen, schroefjes passend maken behoren dan tot de extra werkzaamheden. Glazen worden gereinigd met “anti condens”, rand gemonteerd en gefelst. Klok klaar voor jarenlang plezier.