Smiths kilometerteller Triumph 3TA?

Smiths kilometerteller Triumph 3TA?
Hoe een mooie klok defect kan zijn, een perfecte basis om te repareren.

Ontvangen werd een teller welke van een Triumph 3TA uit de koplamp was gehaald. De naald gaf geen uitslag. Kortom: het uurwerk moest uit elkaar voor onderzoek.
De teller bevond zich in een uitstekende staat en had kennelijk weinig gelopen. Bij de demontage bleek, zoals meestal bij klokken van deze ouderdom (en merk) dat er geen druppel vet meer aanwezig was, kortom iedere smering ontbrak. De rand is tijdens de demontage onvermijdelijk op verschillende plekken gescheurd en niet meer geschikt voor gebruik. Naalddemping was er evenmin.
Toch bleek de fout ergens anders in te zitten: de kabel aansluiting bleek scheef te opzichte van het huis. De magneet en wormwiel, verantwoordelijk voor de naaldaandrijving en telling, stond niet haaks op het overige. Samengevat: de centrale as kon niet draaien.
Op de foto is het richten van de aansluiting ten opzichte van het huis te zien. De vraag is dus: hoe kan dit, het komt vaker voor. De enige verklaring is dat er grote kracht op de kabel (val o.i.d) is uitgeoefend, zodanig dat er grote kracht op de aansluiting is komen te staan.
Aansluiting gericht en probleem opgelost. Klok voorzien van nieuwe rand, glas en rubber.
Een prachtige telwerkje voor de Triumph gereed.

Categorieën: Smiths, Triumph