Veglia Alfa Romeo Guilia Spider +/-1961

Veglia Alfa Romeo Guilia Spider +/-1961
Reparatie een restauratie, een uitdaging

Restauratie en reparatie kilometer teller Alfa Romeo Guilia Spider +/- 1961

Ontvangen werd een teller waarvan het glas gebroken en de wijzer geen uitslag meer gaf.
De klok had al een eerdere servicebeurt gehad, tijd voor een nieuwe revisie.
Knelpunt van de klok was dat de centrale aandrijfas door wellicht de geringe smering was uitgesleten. Deze as had te veel speling in het huis waardoor ondermeer de functie van de aanwijsnaald niet meer werkte. Voor de demontage van de wijzer is een speciale trekker vervaardigd, dit om de wijzer ongeschonden van de as te kunnen verwijderen. Eveneens is speciaal gereedschap gebruikt voor het verwijderen van het dopje welke de aandrijving (wormwieltje) voor de teller afsluit. Vervolgens is de as gedemonteerd en het gat van het huis groter gemaakt. Aansluitend is een passende bronzen bus vervaardigd en een uitsparing voor het aandrijftandwiel van de telling aangebracht. De passende bus is met loctite verlijmd en op de juiste maat geruimd. De centrale as met magneet is wederom gemonteerd met de juiste hoeveelheid vet.
Een andere uitdaging bestond uit het aanbrengen van naalddemping, deze ontbreekt meestal bij de Veglia tellers. Hiervoor is een busje op op de bovenste lagerplaat verlijmd en een klein wieltje vervaardigd en deze op de as van wijzer gemonteerd. Hierbij is het busje met speciaal vet gevuld..
Kalibratie volgde vervolgens door het uitshimmen van de afstand magneet tot het aandrijfwiel, dit tot de juiste snelheidsaanduiding bereikt was. Klok gesloten met een precies op maat gesneden glas welke in een uitsparing van een rand kwam te liggen. Klok klaar voor vele jaren rijplezier.

Categorieën: Veglia